top of page
imageedit_2_6277102639_edited.jpg

Paris, orașul luminilor

Proiect de atestat

Îndrumător : Prof. Marius Ududec

Elev : Penciuc Andreea Adelina

Acasa: Welcome

Argumentarea alegerii temei

turn_edited.jpg

Parisul și viața oamenilor de acolo sunt subiecte ce mi-au stârnit interesul încă de la început.
Am ales aceasta temă deoarece am vrut sa aflu mai multe, dar și pentru ca m-a încântat ideea de străin, necunoscut. Totul a fost un mister până în momentul în care m-am hotărât sa abordez această temă și sa încep să mă documentez. În următoarele rânduri, am atins diverse teme precum istoria orașului, etimologia, geografia, transportul, însă am enumerat și câteva dintre cele mai importante muzee, monumente și clădiri, cartiere, străzi dar și alte zone turistice. Am citit, am urmărit câteva videoclipuri și am încercat să prezint cele mai importante informații despre subiectul ales.
Pot spune că m-au impresionat oamenii bine educați și zâmbitori, cultura lor precum si numeroasele obiective turistice.

Acasa: About My Project

 ETIMOLOGIE

Numele Paris derivă de la primii săi locuitori, tribul galic cunoscut ca Parisii. Orașul era denumit Lutetia în perioada romană între secolul I și al VI-lea, dar în timpul domniei lui Iulian Apostatul (360-363) numele orașului a fost schimbat în Paris. Se crede că numele provine de la numele tribului Parisii care provine din cuvântul galic parisio care înseamnă „oameni muncitori” sau „meșteșugari”.  Parisul are multe porecle, cea mai cunoscută fiind „La Ville-Lumière („Orașul Luminilor”), nume care se datorează în primul rând faimei orașului pentru faptul că era un centru de educație și al ideilor în epoca iluminismului și mai târziu datorită adoptării iluminatului stradal. De la mijlocul secolului al XIX-lea Parisul este cunoscut sub numele de Paname, în argoul parizian. Locuitorii Parisului sunt cunoscuți în limba română ca „parizieni” și în limba franceză ca Parisiens. Parizienii sunt adesea numiți peiorativ Parigots un termen folosit pentru prima dată în anul 1900, de către cei care trăiau în afara regiunii Paris.

Acasa: Quote

                               ISTORIE

Nucleul istoric al Parisului este Île de la Cité, o insulă mică locuită în antichitate de tribul parisiilor , care întemeiaseră în zonă un mic sat de pescari. Astăzi cea mai mare parte din insulă este ocupată de impresionantul Palais de Justice și de catedrala Notre-Dame de Paris. Insula este conectată cu sora sa mai mică, Île Saint-Louis, care este ocupată de edificii construite în secolul XVII și XVIII. Caracteristicile majore ale Parisului sunt cheiurile străjuite de copaci de-a lungul Senei - în special malul stâng cu vânzătorii ambulanți de cărți (faimoșii buchiniști), podurile istorice care traversează Sena, celebrele bulevarde precum Champs-Élysées precum și numeroase alte clădiri și monumente reprezentative, dintre care multe sunt înscrise în Patrimoniul Umanității stabilit de UNESCO. Parisul a fost ocupat de un trib galic până când au ajuns aici romanii în 52 î.Hr. Invadatorii se refereau la ocupanții anteriori ai orașului ca parisii, însă au numit orașul Lutetia, care înseamnă „loc mlăștinos”, „loc argilos”. Aproximativ cincizeci de ani mai târziu orașul s-a extins și pe malul stâng al Senei, în actualul cartier latin, și a fost numit "Paris".

 Ocupația romană s-a încheiat în 508, când Clovis I a făcut orașul capitala dinastiei Meroviengienilor a francilor. Invaziile vikingilor din secolul IX au obligat parizienii să construiască o fortăreață pe Île de la Cité. În cursul uneia dintre invazii, Parisul a fost cucerit de către vikingi, sub conducerea lui Ragnar Lodbrok, care a primit o recompensă uriașă pentru a pleca pe 27 martie 845. Slăbiciunea ultimilor regi Carolingieni a dus la creșterea puterii conților Parisului. Odo, Conte de Paris a fost ales ca rege al Franței de către lorzii feudali, în timp ce Carol al III-lea avea pretenții la tron. Până la urmă, în 987, Hugo Capet, conte de Paris, a fost ales de lorzii feudali după moartea ultimului urmaș carolingian. În cursul secolului al XI-lea orașul s-a întins pe malul drept al Senei. Secolele XII și XIII, care includ domnia lui Filip al II-lea Augustus (1180-1223), sunt notabile pentru creșterea orașului. Drumurile principale au fost pavate, primul Luvru a fost construit ca fortăreață și mai multe biserici, inclusiv catedrala Notre-Dame, au fost construite sau începute. În anul 1160 se înființează la Paris școala superioară de filosofie și teologie, care în anul 1253 devine universitatea "Sorbona", după numele fondatorului ei Robert de Sorbon (1201-1274) . Printre cei mai renumiți profesori ai Universității din Paris s-au numărat Albertus Magnus, Bonaventura, Toma de Aquino și Meister Eckhart. În cursul secolului al XIII-lea multe școli de pe malul stâng au fost unite în cadrul Sorbonei. În Evul Mediu Parisul a prosperat ca centru intelectual și comercial, cu o întrerupere temporară în timpul epidemiei de ciumă din secolul XIV. În anul 1622 episcopia Parisului a devenit Arhidieceza de Paris. Sub domnia regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, regele Soare, de la 1643 la 1715, reședința regală s-a mutat la Versailles. Revoluția franceză a început cu luarea cu asalt a Bastiliei pe 14 iulie 1789. Multe dintre conflictele din anii următori au avut loc între Paris și zonele rurale ale Franței. În 1870 războiul franco-prusac s-a încheiat cu un asediu al Parisului și al Comunei Parisului, care s-a predat în 1871 după o iarnă de foamete. Turnul Eiffel, cel mai cunoscut simbol al Parisului, a fost construit în 1889 într-o perioadă de prosperitate cunoscută ca La Belle Époque.

Acasa: About My Project

Geografie

Orasul este situat în partea central-nordică a țării, pe fluviul Sena, în aval de confluența acestuia cu Marna. Suprafața sa este de 1450 de km pătrați.

Altitudine: min. 28 m; max. 131 m.
Înălțimea Parisului variază din cauza dealurilor în mai multe arondismente:

  •  Montmartre - 130 metri peste nivelul mării

  •  Belleville - 35 metri peste nivelul mării

  • Ménilmontant

  • Buttes-Chaumont

  • Passy

  • Chaillot

  • Montagne Sainte-Genevieve

  • Butte-aux-Cailles

  • Montparnasse

Acasa: About My Project
aer.jpg

Transport

Parisul este deservit de două aeroporturi: Orly, la sud de Paris, și Charles de Gaulle, la nord de Paris, situat în localitatea Roissy-en-France, unite de linia B a rețelei RER. Parisul este dotat cu o rețea densă de metrou, numit Métro. De asemenea, orașul este străbătut de RER (Rețeaua Expresă Regională), ce face legătura între diferitele departamente din jur, și în zonele periferice de tramvai. În plus există o rețea de căi ferate: din cele 6 gări pariziene pleacă zilnic trenuri pentru navetiști, trenuri naționale și TGV-uri (Train à Grande Vitesse). Orașul este și nodul principal al rețelei de autostrăzi și este înconjurat de o șosea largă circulară numită Boulevard Peripherique. Intrările și ieșirile de pe Peripherique sunt numite "Portes" (porți), fiindcă acestea corespund cu porțile orașului. Majoritatea acestor porți au parcări unde neriveranii sunt sfătuiți să-și lase mașinile. Traficul parizian este renumit pentru încetineală și pentru pericolul pentru integritatea caroseriei. Primăria a luat măsuri pentru fluidizarea traficului în comun (autobuze, taxi-uri), creând culoare speciale pentru acestea.

Acasa: Body

Monumente si cladiri

Acasa: Body

Muzee

luvru.jpg
Acasa: About Me
cvvv.jpg

Cartiere, strazi si alte zone

  • Montmartre - zonă istorică pe o colină, unde se află și Basilique du Sacré-Cœur și care este faimoasă și pentru cafenelele și atelierele multor artiști importanți.

  •   Champs-Élysées - faimoasă stradă din lume, un bulevard de obicei plin de turiști.

  •  Rue de Rivoli - magazine elegante pentru turiști; mergând către Place de la Bastille se poate vedea și Opera din Paris.

  •  Place de la Concorde - piața din care pornește Champs-Élysées, cunoscută în trecut ca Place de la Revolution, locul obeliscului și al ghilotinei.

  • Place de la Bastille - actuală piață, este locul unde se afla Bastilia până la Revoluția Franceză.

  • Montparnasse - zonă istorică de pe malul stâng al Senei, faimoasă pentru ateliere, restaurante și cafenele; aici se află și turnul Montparnasse de la al cărui al 56-lea etaj (196m) se poate admira o superbă priveliște a Parisului. În apropiere este și Gara Montparnasse, important nod feroviar și de metrou.

  •  Cimitirul Pere Lachaise - unul dintre cele mai populare obiective pariziene, conține mormintele multor francezi faimoși, cât și ale unor oameni faimoși din toată lumea, care au ajuns să trăiască în Franța (inclusiv români).

  • Cimetière de Montmartre

  • Cimetière de Montparnasse

  • Cimetière de Passy

  • Les Halles - zonă comercială care include și un nod important de metrou.

  •  Le Marais - zonă șic de pe malul stâng al Senei cu două comunități numeroase, homosexuală și evreiască.

  • Cartierul latin - unde se găsesc Pantheonul și Sorbonne.

Acasa: About My Project

Webografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Paris

https://wallpaperaccess.com/paris-at-night

https://www.google.com/search?q=eiffel+tower&tbm=isch&ved=2ahUKEwj-mczE3cTzAhWLs6QKHXZ7B8AQ2-cCegQIABAA&oq=eif&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDoICAAQgAQQsQM6CAgAELEDEIMBOgQIABBDOgsIABCABBCxAxCDAVDivAVY574FYJfNBWgAcAB4AIABXIgB_AGSAQEzmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=WmxlYf6EC4vnkgX29p2ADA&bih=732&biw=1600#imgrc=HMSfEm7N2Qs1EM

https://www.google.com/search?q=luvru&tbm=isch&ved=2ahUKEwjh97zQ2cTzAhWOqqQKHWvCAbIQ2-cCegQIABAA&oq=luvru&gs_lcp=CgNpbWcQAzIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6BAgAEEM6CAgAEIAEELEDOgsIABCABBCxAxCDAVCC7T9YkPQ_YL_3P2gAcAB4AIABfIgB1gOSAQM0LjGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=QWhlYaHTFY7VkgXrhIeQCw&bih=732&biw=1600#imgrc=6WcOYBMHXBepFM

https://www.google.com/search?q=montmartre&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=2ahUKEwjdk9jO2cTzAhUfmGoFHSuPBOcQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1600&bih=732&dpr=1#imgrc=zetH81yhnAxLtM

https://www.google.com/search?q=orsay&tbm=isch&ved=2ahUKEwjh97zQ2cTzAhWOqqQKHWvCAbIQ2-cCegQIABAA&oq=orsay&gs_lcp=CgNpbWcQAzIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6CAgAEIAEELEDOgsIABCABBCxAxCDAVD3CljVEGD9EmgAcAB4AIABWogBqwOSAQE1mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=QWhlYaHTFY7VkgXrhIeQCw&bih=732&biw=1600#imgrc=-yjW12ZKOIZyMM

https://www.google.com/search?q=paris+pozitie+geografica&tbm=isch&ved=2ahUKEwjixfX23sTzAhXxIMUKHcj8C-4Q2-cCegQIABAA&oq=paris+pozi&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgUIABCABDoICAAQgAQQsQM6BAgAEEM6CAgAELEDEIMBOgcIABCxAxBDOgoIABCxAxCDARBDOgsIABCABBCxAxCDAToECAAQHjoGCAAQBRAeOgYIABAIEB5Q5MEBWM_2AWCugQJoB3AAeACAAWCIAZEMkgECMTiYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABAMABAQ&sclient=img&ei=0G1lYeKdCfHBlAbI-a_wDg&bih=732&biw=1600#imgrc=nCf1jhiKFVRldM

Acasa: Text
bottom of page